Val i de rysk-ockuperade områdena i Ukraina samordnas med de ryska regionalvalen

UTRIKES Den 10 september kommer ryska val att hållas i ett flertal republiker och regioner. Nytt för denna gången är att också de ockuperade områdena i Ukraina kommer att hålla val samma dag.

De fyra delvis ockuperade provinserna i Ukraina – Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja – kommer den 10 september att hålla regionalval, i likhet med många andra regioner och republiker inom Ryssland. Syftet är bland annat att välja lokala guvernörer.

Områdena annekterades under hösten förra året och Ryssland har sedan krigets början inte lyckats ockupera alla fyra provinserna i sin helhet. Samtidigt som valet genomförs pågår därför stridigheter i närheten och undantagstillstånd är också utlyst. Hur det påverkar möjligheten att genomföra valet är svårt att säga, men det ger den ryska armén och säkerhetstjänsten mer att säga till om än i vanliga fall.

Kommunisterna i Sverige har från början fördömt den imperialistiska invasionen av Ukraina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.