Elevens val försvinner när regeringen letar mer undervisningstid

INRIKES Regeringen föreslår att elevens val ska försvinna för att låsa upp mer undervisningstid i de ordinarie ämnena. Målet är att det ska vara borta till dess höstterminen börjar nästa år.

Elevens val har varit ett sätt för eleverna att få välja själva mellan olika ämnen som de ska fördjupa sig i och ett alternativ har varit att få testa ett språk som eleven inte tidigare har studerat. Nu ska möjligheten till detta försvinna när regeringen söker efter mer undervisningstid för eleverna. Förslaget får också stöd av fackförbundet Sveriges Lärare, som menar att det är nödvändigt att lägga ner elevens val och flytta tiden till NO- och SO-ämnena.

Kritik har dock riktats mot förslaget från företrädare för de estetiska ämnena, som menar att estetiska ämnen spelar en viktig roll i att introducera alla barn till kultur och att denna möjlighet blir sämre om elevens val försvinner. 

Kommunisterna skriver i sitt skolpolitiska program inget uttryckligen om elevens val, men kräver bland annat en utveckling av skolornas klubbverksamhet för att tillvarata elevernas engagemang. Denna verksamhet skulle kunna ha sin bas i just elevens val:

Låt eleverna och studenterna vara delaktiga i beslutsprocessen och styrningen av skolan. Det är deras demokratiska rättighet, samtidigt som det bidrar till att göra skolan mer legitim i elevernas ögon – den blir mindre en förvaring för eleverna och mer en plats för lärande och engagemang. Utveckla skolornas klubbverksamhet och låt eleverna vara delaktiga i sin egen utveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.