Indisk kommunistledare mördad i sitt kontor

UTRIKES I staden Ranchi i nordöstra Indien trängde sig beväpnade män in i kommunistpartiet CPI(M):s kontor och sköt ihjäl den lokala ledaren Subhash Munda. Munda var populär bland de fattigare skikten i området och framför allt varit aktiv i att försvara ursprungsbefolkningens land.

Omkring åtta på kvällen trängde beväpnade män in i partikontoret i staden Ranch och sköt Munda med sammanlagt åtta skott. Därefter försvann de på motorcykel och har ännu inte identifierats.

Munda var en omtyckt ungdomsorganisatör i området och deltog i ursprungsbefolkningens rätt till land och i de kamper som de fattiga skikten i området förde. Detta gjorde honom också till en måltavla för de med motsatta intressen, för de som ville åt bland annat ursprungsbefolkningens land. Han var också tredje generationens organisatör, då både hans far och farfar varit och är kommunistiska organisatörer.

Kommunistpartiet CPI(M) har fördömt mordet och krävt att en omfattande utredning startas omedelbart. Man har också uppmanat till protester mot mordet. 

Munda överlevs av sin fru och sin ett och ett halvt år gamla son, samt sina föräldrar och fyra bröder. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.