Boliden slipper betala för miljöförstöring

UTRIKES Giftigt avfall från en gruva som ägdes av svenska Boliden rann ut i floden Guadiamar i Spanien 1998, men  tingsrätten i Sevilla fastslår nu en andra gång att Boliden inte är ersättningsskyldiga för utsläppet.Utsläppet ägde rum i samband med en dammolycka  i närheten av nationalparken och vildmarksreservatet Doñana i sydvästra Spanien och var en omfattande miljökatastrof, där tusentals fiskar och fåglar dog.  År 2000 lade en domstol i Sevilla ned åtalet, och beslöt att Boliden inte var straffrättsligt ansvariga för utsläppet. Processen fick dock nytt liv när Andalusiens delstatsregenring 2022 stämde Boliden på över en miljard kronor, och nu, över 20 år efter olyckan, fastslår man alltså igen att Boliden inte behöver betala .

Mikael Staffas, vd och koncernchef för Boliden, tycker att  domen visar att saneringsinsatserna och kompensationen i samband med olyckan var tillfredsställande. Man kan också tycka att det den visar är att multinationella bolag inte behöver ta konsekvenserna av den miljörförstöring de orsakar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.