Stora protester i Kenya – kommunister dödade och fängslade

UTRIKES De senaste dagarna har stora protester ägt rum i Kenya. Människor har protesterat mot bland annat högre levnadsomkostnader, mot vilket polisen svarat brutalt. Nästan 40 personer har mist livet och hård repression har också riktats mot landets kommunister.

Den kenyanska regeringen höjde skatterna på bland annat bensin för att få in mer pengar till statskassan, vilket drabbat vanligt folk hårt. Strejker och protester har därför intensifierats de senaste dagarna och den kenyanska polisen har mördat nästan 40 personer och flera hundra har skadats.

Landets kommunister har också drabbats hårt av repressionen. Den sjunde juli sköts en framstående medlem i partiet till döds av polisen och dussintals av partiets aktivister har suttit i arresten i flera dagar. Som svar på detta uppmanar Kenyas Kommunistiska Parti till fortsatta protester och man fördömer regeringens politik:

Vi fördömer Rutos [landets president] kriminella gäng, som utan urskillning tar livet av de fattiga människorna i Nairobi för att skydda den sociala freden, investerare och egendom. Vi är övertygade om att inget liv kan värderas mindre än vilken mängd egendom som helst.

[…]

Vi uppmanar de kenyanska massorna att intensifiera sin offensiv tills dess konkreta förslag läggs fram på att avveckla all anti-folklig politik som genomförs av den kenyanska kleptokratin.

Parallellt med protesterna pågår också stora strejker och bland annat lastbilschaufförer har strejkat under juli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.