Turkiska kommunistpartiet uttalar sig om Sverige i NATO

UTRIKES Efter att Turkiets president Erdogan gett “grönt ljus” för Sveriges medlemskap i NATO, har det turkiska kommunistpartiet (TKP) centralkommitté gjort ett uttalande, som kan läsas på engelska på In Defence of Communism. Riktpunkt återger uttalandet här:

Det är bara en tidsfråga innan NATO, världens största terroristorganisation, expanderar för att innefatta ytterligare ett land.

Man kan inte förvänta sig att vi ska vara likgiltiga inför Sveriges medlemskap i NATO. Vårt intresse härrör inte bara från vårt ansvar att kämpa mot vår egen regerings roll i förtrycket av folken i andra länder. Vi kan inte vara likgiltiga, eftersom var än NATO expanderar geografiskt, så leder det till ett starkare NATO med en bredare närvaro i ett större område, vilket först och främst betyder fler attacker för att skrämma och hålla tillbaka medlemsstaternas arbetare. Och det betyder också ett större krigshot i hela världen.

Vi är inte nyfikna på Erdogans orsaker till löftet att Sveriges medlemskap kommer att godkännas av parlamentet. Vi har redan sagt att detta är det mest kontrarevolutionära parlamentet i Turkiets historia… Vi kommer inte att bli förvånade över resultatet.

Men vi kommer att leva upp till vårt ökande ansvar. Vi kommer inte att tillåta att NATO, som genom sin existens hotar hela världens folk, vinner legitimitet, samtidigt som NATO expanderar och alla aktörer i vårt lands borgerliga politik jämnar vägen för denna expansion genom att inta en position som är för NATO. Vi kommer att fortsätta påminna om anti-imperialismen och motståndet mot NATO som har starkare rötter i det här landet än man tror, och vi kommer att fortsätta att arbeta för att stärka det motstånd som man nu försöker tysta. Vårt arbete sker utan någon tidsfördröjning, eftersom nödvändigheten av att få bort  NATO med alla sina baser och soldater från vårt land är lika brådskande som behovet av att upprätta ett jämställt, oberoende och sekulärt land.

TKP:s centralkommitté

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.