Afrikanska flyktingar misshandlas och dödas i Tunisien

UTRIKES I Tunisien rasar en rasism som vi sällan hör talas om i Europa. Det handlar om flyktingar från Afrika söder om Sahara som utsätts för systematiska övergrepp. Nu senast har de tunisiska myndigheterna dumpat hundratals flyktingar från staden Sfax i öknen vid/på andra sidan om gränsen till Libyen.

Detta skedde efter våldsamma sammanstötningar mellan tunisier och flyktingar, som resulterade i en tunisisk mans död och våldsamma hämndattacker på de afrikanska flyktingarna, där bland annat ett boende brändes ned.

Tunisien är just nu fokus för en stor flyktingvåg, där människor kommer till landet med förhoppning om att ta sig vidare till Europa. Samtidigt pressar EU Tunisien att agera dörrvakt och inte släppa iväg människor över havet – en position som inte accepteras av de tunisiska myndigheterna, som överhuvudtaget inte vill ta emot flyktingarna.

Att deportera flyktingar till ökenområden vid gränsen till Libyen blev lösningen – det var efter en sådan deportering som de senaste oroligheterna i Sfax bröt ut. Efter den inledande ”dumpningen” från Sfax fördes under de följande dagarna ca. 500 personer, många av dem barn, till det libyska gränsområdet. Man har även skickat flyktingar till gränsen mot Algeriet. I samband med sådana förflyttningar har flyktingarna utsatts för dödligt våld och våldtäkt, och ofta omkommit på grund av brist på mat, vatten och mediciner. Kritik har kommit från FN och människorättsorganisationer. 

Romdane Ben Amor, som leder den tunisika människorättsorganisationen Forum for Economic and Social Rights (FTDES)  vände sig också mot den tunisiska presidentens Kais Saieds rasisitiska och hetsande kommentarer till situationen där han har anklagat flyktingarna för att vara en “invasion” med syfte att förändra landets demografi. Det populistiska hetsandet ökar nu våldet och rasismen i landet – och skaffar fram en syndabock för missförhållandena i Tunisien.

2 tankar på “Afrikanska flyktingar misshandlas och dödas i Tunisien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.