Nya dödsoffer för Tunisiens rasistiska flyktingpolitik

UTRIKES Den svåra situationen i Tunisien för flyktingar från Afrika söder om Sahara har skördat nya offer. Libyska myndigheter meddelade den 9 augusti att man funnit 27 döda människor, även barn, i öknen nära gränsen mot Tunisien. Flyktingarna tvingade gå i öknens hetta i dagar utan tillräckligt med vatten eller skydd, och tvingades sedan över gränsen.   

Dessa flyktingar har utsatts för ökande rasistiskt våld i Tunisien, och tusentals har sedan tidigt i juli tvingats till ett gränsområde mot Libyen. Under förflyttningen har de utsatts för brutalt övervåld av de tunisiska myndigheterna, och lämnades sedan åt sitt öde. De är naturligtvis inte välkomna i Libyen, och som en följd av detta skärps nu den libyska gränsbevakningen mot dem som försöker ta sig in i landet efter att de kastats ut i öknen av Tunisien.

Våldet har mod flyktingarna från södra Afrika drevs till sin spets efter den tunisiske presidentens uttalande om att de syftade till att förändra  landets demografi och skapa en afrikansk istället för arabisk stat. Efter detta har regeringen genomfört en stenhård rasistisk politik för att kasta ut flyktingarna ut landet  – trots omfattande protester.

Det är inte ägnat att förvåna att detta också lett till fler flyktingar som försöker ta sig över Medelhavet till Europa. EU har investerat miljarder dollar för att hindra de här människorna från att lämna Libyen och Tunisien. EU etablerade först ett samarbete med Libyen, och har ny undertecknat ett avtal med Tunisien för att inte släppa flyktingar över gränsen. 

EU:s samarbete med den libyska kustbevakningen är ökänt. Det har hittills lett till stora tragedier och olyckor på havet, och till bedrövliga förhållanden i libyska flyktingläger.  Kustbevakningen spårar nämligen upp flyktingarna med EU:s ekonomiska och praktiska hjälp, och internerar dem sedan på obestämd tid i läger under förhållanden som inbegriper tortyr och slavarbete. Avtalet med Tunisien förstärker nu terrorn mot flyktingarna i norra Afrika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.