En kvarts miljard i kommunbidrag fryser inne

INRIKES Staten delar ut ett särskilt klimatbidrag till kommunerna via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det är pengar som ska gå till att anpassa sig inför framtida katastrofer, som att skydda sig mot översvämningar och skyfall. Det stöd som finns att söka uppgår till 500 miljoner kronor – en drastisk ökning från de 24 miljoner som fanns för ändamålet år 2021. 

Men nu, när de verkligen skulle behövas, återstår mer än 250 miljoner som alltså riskerar att frysa inne. MSB menar att det beror på resursbrist att man bara hunnit behandla 8 av 36 inkomna ansökningar som kom in ifjol. Och dessutom har kommunerna fått otydlig information om vad som gäller och alltså varit tvungna att komplettera sina ansökningar eller fått avslag.  Pengarna skulle ha räckt till dubbelt så många klimatskyddsåtgärder om de hade använts – men nu står många kommuner alltså utan nödvändiga resurser i följderna av ovädret hans.

Botkyrka kommun fick exempelvis avslag på sin ansökan, men teknik- och fastighetschefen berättar för Sveriges Radio att hela VA-sektorn är eftersatt i sin helhet och att stora arbeten behövs för att vara beredd inför framtida skyfall.

Man får väl hoppas att de förstärkningsresurser vid katastrof (när kommunens resurser är uttömda, står det) som MSB gör reklam för på sin hemsida inte behöver bearbetas i månader före aktion.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.