Danska kommunistpartier går samman

UTRIKES Den 9 augusti meddelade Danmarks Kommunistiska Parti via solidnet.org att de båda kommunistiska partierna i Danmark återförenas i ett parti. Återföreningen sker den 3 september i år. Efter att ha varit splittrade i 30 år slås Danmarks Kommunistiska Parti, grundat 1919, och Kommunistiskt Parti i Danmark, KPiD, bildat 1993 efter utbrytning från DKP, samman.

Formand i forretningsudvalget (verkställande utskottets ordförande) i DKP är Henrik Stammer Hedin, partiformand i landsledelsen (partiordförande) i KPiD är Rikke Galina Frydensbjerg Carlsson.

Tidigare försök till sammanslagning har misslyckats då någotdera partiets generalförsamling röstat ner förslag om sammangående. De båda partiernas hemsidor saknar ännu information om sammanslagningen eller vilka överväganden som har föregått beslutet. 

På solidnet.org hänvisar DKP:s internationelle sekreterare Martin Minka Jensen till ”att den historiska kraft som definierade Danmarks Kommunistiska Parti sedan dess grundande 1919 bildar ramarna för det återförenade partiet. Med den samlade erfarenheten av arbetarrörelsen och klasskampen kommer de två partierna att återförena sina krafter och erfarenheter eftersom Danmark behöver ett starkt kommunistiskt parti som kan vara avgörande i arbetarrörelsen och klasskampen.”

Det återförenade partiet meddelar att man ”skulle därför uppskatta mycket om våra internationella kamrater skickar ett hälsningsbrev i samband med återföreningen av de två partierna. Du kan skicka dina hälsningar till int@dkp.dk

Upplysningsvis är epost-adressen till KPiD och dess organ ”Kommunist” kpid@kommunisterne.dk

 

Per-Olof Jönsson

En tanke på “Danska kommunistpartier går samman

  1. Hej
    Ang. sammanslagningskongress kan jag berätta att jag kommer närvara, som SKPs representant och kommer såklart överlämna ett hälsningstal.
    DKP är mitt gamla parti, och det känns väldigt intressant att vara med på dernna kongress på kongressen
    MKH Winnie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.