Bränderna på Maui – över 80 döda

UTRIKES Till alla den senaste tidens extrema väderkatastrofer hör också de enorma destruktiva bränderna på Hawaii. Förlusterna i människoliv är stora och den mest drabbade staden, Lahaina, ligger i ruiner.  

Över 80 personer har omkommit i lågorna på ön Maui , och myndigheterna varnar för att siffran kommer att stiga. Hundratals familjer är på flykt och tiotusentals personer har evakuerats från öns västra sida där bräderna härjar. Omfattande elavbrott förvärrar situationen.

Orsakerna till katastrofen är dels den extremt varma sommaren, som sammanföll med den normala torrtiden i augusti. Samtidigt blåste det kraftigt, vilket fick branden att sprida sig. Bränderna spreds också snabbt genom en invasiv gräsart, Guineagräs, som växer sig högt under den regniga perioden och sedan torkar snabbt under torrperioden. Då blir gräset ett perfekt bränsle och hjälper till att sprida eldsvådan. 

Överlevande från bränderna i Lahaina berättar dessutom att de aldrig hörde något larm innan de såg elden närma sig och förstod faran. De 400 sirenerna i larmsystemet som skulle varna för naturkatastrofer var tysta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.