EU har slutit flyktingavtal med Tunisien

UTRIKES I veckan rapporterade Riktpunkt om hur flyktingar från Afrika söder om Sahara behandlas i Tunisien – våld och rasism, skräck och dumpning i öknen är landets politik mot dem som söker sig dit. Nu har EU och Tunisien slutit ett nytt avtal, som undertecknades av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Tunisiens president Kais Saied.

Tunisien är tillsammans med Libyen de länder varifrån flest flyktingar försöker ta sig till Europa över Medelhavet. Resan görs ofta i sjöodugliga båtar och antalet bekräftade dödsfall är i år redan uppe i 1166 enligt Internationella flyktingorganet IOM.

EU har redan slutit avtal med Libyen om att den libyska kustbevakningen ska patrullera Medelhavet i utbyte mot ekonomiskt stöd från EU – vilket i praktiken innebär att migranter i sjönöd lämnas att dö utan att någon tar ansvar för en räddning. Vad överenskommelsen med Tunisien innebär är inte offentligt ännu, men när Ursula von der Leyen besökte landet i juni sade hon att EU är redo att erbjuda Tunisien 105 miljoner euro i stöd för att bekämpa irreguljär migration och 150 miljoner i omedelbart stöd.

Dessutom lovades långsiktiga lån på upp till 900 miljoner euro mot att Tunisien kommer överens med Internationella valutafonden (IMF) om ett stort lånepaket.

På Twitter skriver Nederländernas president, som var närvarande vid avtalets undertecknande, att pakten ska leda till ekonomisk tillväxt och övergång till hållbar energi, samtidigt som den ska få stopp på människosmugglarna. Gränskontroll, registrering och återbördande av flyktingar ska också skärpas.

I klartext: kapitalisternas profit ska ökas genom lämpliga satsningar som förses med politiskt korrekta etiketter, de afrikanska flyktingarna lämnas att gå under i sina hemländer eller skickas tillbaka dit, och den tunisiska kustbevakningen gör gemensam sak med den libyska och varierande EU-staters och blundar för drunkningsdöden på Medelhavet.

En tanke på “EU har slutit flyktingavtal med Tunisien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.