Facklig seger i hamnarna – fond för behovsanställda införs

FACKLIGT Det blev ingen strejk i hamnarna, utan Hamnarbetarförbundets medlemmar godkände det förslag som medlarna lagt fram. I det ingår bland annat upprättandet av en social fond för behovsanställda, vilket var arbetarnas viktigaste krav.

Ännu en gång blir det tydligt att kamp lönar sig. Hamnarbetarförbundet, som inte hade chans att teckna ett avtal som rör anställningsvillkor och lön, eftersom ett avtal med Transport redan var på plats, beslutade sig ändå att kämpa för de mest utsatta arbetarna i hamnen – de behovsanställda.

Dessa arbetare, som inte omfattats av det stöd vid sjukdom och skada som fast anställda arbetare, har betydligt riskablare arbetssituationer. Därför krävde också Hamnarbetarförbundet en social fond till stöd för dessa arbetare, så att de inte kastas ut om de skadar sig eller blir sjuka. En sådan fond har de nu fått och enligt Hamnarbetarförbundet finns på plats ”ett ensidigt åtagande från arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, som ska ge struktur och finansiering för att stötta upp rehabilitering av behovsanställda i branschen.”

Transportföretagen beklagar sig dock och menar att det är tydligt att Hamnarbetarförbundet inte vill följa den svenska modellen och hotar med konsekvenser.

En tanke på “Facklig seger i hamnarna – fond för behovsanställda införs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.