Alperna står snart utan glaciärer

KLIMAT För de schweiziska alperna har sommaren 2023 blivit ödesdiger. I mitten av augusti var det fortfarande en månad kvar av den varmaste perioden under året, och isen smälte tydligt mer än under de tio senaste åren.

Enligt en studie publicerad av den schwezisiska vetenskapsakademin Swiss Academy of Sciences var 2022 ett riktigt dåligt år för de schweiziska alperna, Mer än sex procent av isarna smälte bort. Tidigare ansåg man att en isförlust på två procent under ett år var extrem.

För att rädda glaciärerna gick man förra året så lång att man täckte över en del av dem för att skydda isen mot solens strålar. Matthias Huss, professor i glaciärforskning och chef för glaciärövervakning på Glamos Swizerland, menar att förra året faktiskt var värre, men 2023 kommer in som näst värst i historien.

Han varnar för att de schweiziska istopparna kommer att försvinna helt och hållet i slutet av det här århundradet om inte radikala åtgärder vidtas för att bromsa utvecklingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.