Arbetsförmedlingen slösar pengar på coachbolag

INRIKES Arbetsförmedlingen hjälper numera inte de arbetssökande att få jobb. Istället betalar man fristående leverantörer för att göra det, och det blir tydligen varken särskilt billigt eller korrekt. En internrevision avslöjade felaktiga utbetalningar i mellan fem och åtta procent, motsvarande mellan 85 och 142 miljoner kronor per år.

Internrevisorerna upptäckte också att ofta fanns skillnader mellan hur mycket tid en arbetssökande anvisats att vara sysselsatt, och hur mycket tid som faktiskt rapporterades. Det anses inte som en felaktighet idag, men skulle förstås kunna tolkas som just ”fel”. Då skulle det felet ensamt stå för hela 24 procent av alla utbetalningar – eller över 400 miljoner kronor.

AF-ledningen menar att man har gjort flera förbättringar av kontrollsystemen. Men revisorerna tycke rinte det räcker för att komma tillrätta med problemen.

Flera leverantörer – så kallade coachbolag – är i sin tur kritiska mot AF:s system för att de ska få ut sina ersättningar. Företagen menar att man i själva verket går miste om stora summor man egentligen haft rätt till. Ja, allt krånglet har till och med skapat en marknad för konsulter som mot provision ska hitta missade ersättningar.

Den borgerliga statens byråkrati är förstås fast förankrad i att hjälpa kapitalet till lämplig profit – vilket den helt tydligt gör i det här fallet, om  än lite väl klumpigt… De som betalar priset för coachernas profiter är de arbetssökande som inte får ett jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.