Gruvolycka med över 30 döda i Myanmar

UTRIKES I Myanmar har ett jordskred dragit med sig mer än 30 människor i en gruva i delstaten Kachin som är centrum för världens största och mest profitabla jadegruvor. Männen som arbetade med att leta efter jade sveptes ned i en sjö, rapporterar en anonym medlem av räddningsmanskapet – att yttra sig öppet är förenat med risk för repressalier från militären som styr landet.  

Den här typen av olyckor är vanliga och när döda och skadade är färre får de inte mycket uppmärksamhet. Det handlar oftast om migrantarbetare som försörjer sig svart på att leta efter jadebitar som blivit kvar i avskrädeshögarna som de stora bolagens maskiner lämnat efter sig. De lever och arbetar i övergivna gruvhål som ligger vid de instabila jordhögarna.

Jadebrytningen i Myanmar är en viktig inkomstkälla för den sittande militärregimen, och försörjer också den väpnade gruppen Kachin Independence Army, som i årtionden har kämpat mot centralregeringen för större autonomi. Denna konflikt har lett till att stora delar av Kachins befolkning flytt från sina hem och befinner sig i läger i området.

Även i övrigt är situationen i Myanmar katastrofal, och militären begår grova krigsbrott i kampen mot beväpnade motståndsgrupper, rapporterar en undersökning som letts av FN. Försöken att mörka olyckan vid de inkomstbringande gruvorna ska ses i det sammanhanget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.