Carlsbergs bryggeri får inte bygga ut

MILJÖ Ibland händer det bra saker när människor protesterar. I Falkenberg skulle Carlsbergs bryggeri bygga en ny lagerlokal, och allt var klart med länsstyrelsen. Men Naturskyddsföreningen Falkenberg, Falkenbergs ornitologiska förening och Birdlife Sverige överklagade och nu sätter Mark- och miljödomstolen stopp för ölbryggeriets expansionsplaner.

Det handlar om fågelarter som behöver skyddas i Källstorps våtmarker och vid Ätran.

”En utbyggnad av 12 meter höga byggnader på ett avstånd av 200 – 350 meter från våtmarkerna och 22 meter höga byggnader på ett avstånd av mer än 350 meter skulle innebära en tydlig risk för negativ påverkan på känsliga skyddsvärda vadarfåglar”, skriver Naturskyddsföreningen Falkenberg i överklagandet.

Källstorps våtmarker har utökats, mest med frivilligt arbete, sedan 1988, och utgör ett bra exempl på hur man skyddar djurlivet – och i förlängningen motverkar den globala uppvärmningen, där våtmarker spelar en mycket viktig roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.