KLIMAT Sedan 1700-talet har en femtedel av jordens våtmarker försvunnit, enligt en stor kartläggning av internationella forskare.
Våtmarker är enormt betydelsefulla för vår miljö. De renar miljögifter samt stoppar klimatutsläpp och övergödning. De är också hem för en mängd djur och växter. Forskarna trodde att resultatet av den senaste kartläggningen skulle visa att mer än hälften av våtmarkerna försvunnit, men ibland får man trots allt en glad miljööverraskning. Det handlade om totalt 20 procent.
De nya globala beräkningarna är en så kallad metastudie, som bygger på en sammanställning av tusentals vetenskapliga studier och datormodeller. Här kan man lära sig att naturliga våtmarker främst har dikats ut av människan för att få mer odlingar och mark för skogsbruk eller byggande. Mest våtmarker har försvunnit i Europa, USA och Kina – totalt handlar det om en yta motsvarande hela Indien.
20 procent är ändå ganska oroande med tanke på de klimatproblem världen har och den viktiga roll dessa landskapstyper spelar – numera vet man att nya våtmarker behöver anläggas, och här skulle studien kunna hjälpa till med att visa var de bäst behövs.
Men som vanligt är det svårt att få till det politiskt: senast klagade Per Bohlund över sakernas tillstånd när han var miljöminister, och menade att det är tämligen häpnadsväckande att utsläpp motsvarande avgaserna från Sveriges biltrafik avges från de utdikade våtmarkerna varje år. Det vore alltså en fantastiskt effektiv klimatåtgärd att återställa dem!
Men hur han än pratade så drogs stöd till våtmarksprojekt in av hans regering, och markerna som dikats ut fortsatte att släppa ifrån sig koldioxid – och med den blåbruna regeringen på plats finns det väl inte ens något stöd att dra in längre.