Grekiska skogsbränder 10 km från Aten

UTRIKES En av de stora skogsbränderna i Grekland härjar norr om Aten i Attika, och närmar sig nu huvudstadens utkanter . Idag tisdag på eftermiddagen inledde man evakueringen av delar av förstaden Ano Liosia, som ligger ca. 10 km norr om Atens centrum, och tiotusentals boende är i farozonen. Lågor ska redan ha nått fram till delar av bebyggelsen och mindre samhällen i närheten har tömts.

KKE:s lokalorganisation i Attika säger i ett uttalande att brandkatastroferna kunde ha begränsats betydligt  – bland annat saknas det 4500 brandmän och regeringen har inte vidtagit utlovade förebyggande åtgärder, som till exempel att upprätta brandgator.  Man påpekade också hur regeringen drog sig för att evakuera stora arbetsplatser nära Aten samtidigt som det bildades farlig rök från brinnande sopor. Till slut tvingades man ge efter, men den första tanken var som alltid profiten, före människornas liv och hälsa.

Situationen är nu allvarligare än tidigare under sommaren, bedömer brandkåren – från lördag morgon till tisdag  eftermiddag bröt 300 nya bränder ut i Grekland, och väderförhållandena erbjuder ingen lättnad. Både extrema vindbyar och höga temperaturer bidar till den häftiga spridningen av elden.

Hittills har 20 människor omkommit i skogsbränderna. Senast fann man kropparna efter 18 flyktingar  i ett brandhärjat skogsområde i nordöstra Grekland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.