Kalla bad i sommar – så är klimatkrisen fake news?

KLIMAT Det är en tämligen regnig och lite kall sommar, tycker många av oss och badkrukorna huttrar på stranden när badvattnet är kallare än normalt. Så vad är det då med all rapportering om vämeböljan i havet? Fake news, kanske?

Klimatskeptikerna passar förstås på och gör sig lustiga över både miljörörelsen, vetenskapen och den berättigade oro många människor känner. Dessutom tror de att vanligt folk inte klarar av att läsa vetenskapliga texter, att de inte kan förstå annat än vad de känner och upplever, obildade som de är, och att de är lätta att föra bakom ljuset.

Visst, om man ser på Sverige, och för den delen Danmark, så är det alltså kallt i badvattnet vid havsstranden. Men det betyder ju inte att värmeböljan i havet inte finns. Danmarks motsvarighet till SMHI visar de låga badtemperaturerna på sina kartor i väst och sydöst. Men längre ut kan man se högre temperaturer än vanligt, och så har det sett ut en tid. Om man tittar på världshaven så är flera stora områden abnormt varma. Utanför Florida har ytvattnet varit nästa 40 grader varmt och även i Medelhavet är temperaturen extrem.

Ola Kalén, ocenograf på SMHI, säger till Supermiljöbloggen att kylan längs den svenska kusten är ett välkänt fenomen som kallas för ”uppvällning”. Det betyder att kyligt vatten strömmar upp längs kusterna när vinden blåser åt ett visst håll, och mer om detta kan man läsa på SMHI:s hemsida.  Värmebölja kan det ändå vara längre ut i havet, och det bör man ta på allvar – och som Riktpunkt har skrivit förut beror den till stor del på av människan orsakade utsläpp av växthusgaser, med extremväder som förstärks av den växelverkan av havsströmmar, regn och vindar som kallas El Niño.

Så nej, du ska inte lyssna på klimatskeptikerna, det ju de som kommer med fejkade nyheter.  Ola Kalén är orolig för att folk ska tro på dumheterna, men det är nog inte där faran ligger. Faran är snarare den hopplöshet som säger att man inte kan förändra världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.