Kanadas skogsbränder: raserade samhällen, tusentals evakuerade och ödelagd skog

UTRIKES Efter att ha upplevt en unik och extrem värme runt 37 grader i de norra delarna av landet är Kanada drabbat av de största skogbränderna i landets historia. Över tusen brandhärdar ödelägger skogen, och området som hittills brunnit ner är ungefär lika stort som hela Grekland. Klimatkatastrofens omfattning är svår att föreställa sig.

Militären flyger just nu ut tusentals människor från små byar och isolerade boställen i nordvästra Kanada som är svårt drabbat med över tvåhundra pågående bränder. Många av de evakuerade har kommit undan med endast vad de kunde bära med sig, och hela samhällen har raserats.

Just nu hotar en av de bränderna i nordvästra Kanada staden Yellowknife, där avståndet till lågorna igår var endast 15 km. De 20 000 invånarna har beordrats lämna staden före kl. 12 idag och bilköerna ringlar sig långa. Evakueringsflygen från staden kunde inte ta emot mer än 400 personer igår, och ytterligare 1800 kommer att flygas ut idag fredag – men ytterligare flera tusen personer behöver evakueras med flyg.

Problemen för befolkningen i det glest befolkade området i nordväst har ökats av att nyheter på Facebook blockerats, eftersom bolaget har en pågående konflikt med regeringen om ny lagstiftning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.