Kritisk tågvärd sägs upp – facket protesterar

FACKLIGT Alida Norman har under flera år arbetat som tågvärd på pendeltågen i Stockholm och har på sin TikTok riktat skarp kritik mot MTR och beslutet att avskaffa tågvärdarna. Nu tar MTR en av hennes videor som förevändning för att sparka henne och därmed få bort en kritisk röst, rapporterar Seko-tidningen.

MTR, som driver pendeltågen på uppdrag av Region Stockholm, menar att Alida visat hur man aktiverar tågen, vilket facket säger helt enkelt inte stämmer. Tågvärdar kan nämligen inte aktivera tåget, det gör bara lokförare. Dessutom har MTR själva lagt ut videor på när lokförare gör just det, i syfte att göra reklam för yrket. Trots detta menar företaget att Alida delat material som kan innebära en säkerhetsrisk.

På grund av detta menar facket att de tar tillfället i akt och gör sig av med en obekväm person, som vid upprepade tillfällen riktat kritik mot avskaffandet av tågvärdarna.

Stöd från tunnelbaneklubben

Alida och Pendelklubben får också stöd från sina kollegor och fackliga kamrater i tunnelbanan i Stockholm. I ett uttalande riktar de skarp kritik mot MTR:s agerande och fördömer uppsägningen. De kräver både att uppsägningen ska dras tillbaka och att alla angrepp på arbetarna på pendeltågen ska upphöra omedelbart.

Seko Tunnelbanan ser detta som ytterligare en pusselbit i attacken som pågår från MTR mot pendelklubben, pendelklubbens förtroendevalda och medlemmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.