Matpriserna ökar nu igen

INRIKES Livsmedelspriserna steg med 1,4 procent i juli jämfört med juni i år. Det är  en ökning som är större än vad som är vanligt för säsongen, säger John Eliasson, statistiker på SCB.

Ett exempel på en rejäl prishöjning är gul lök: där har priset ökat med 29,2 procent sedan i juni. Tittar man ett år bakåt så har priset ökat med över 55 procent. Priset på apelsiner har gått upp med 25,4 procent på ett år.

Men vad beror det på? De uppenbara orsaker som nämns brukar vara kriget i Ukraina och efterdyningar av pandemin –  men Konkurrensverket gick i juni ut med att man sett indikationer på bristande konkurrens som en orsak till prisökningar. Priserna höjs alltså mer än vad som kan motiveras av butikskedjornas inköpspriser. Det betyder förstås att de stora bolagen sätter priserna och att de flesta inte har något annat val än att handla hos dem.

Vid Konkurrensverkets besök i Näringsutskottet i mars 2023 stod det dock klart att även detta verk måste böja sig för kapitalismens logik. Man kan ingripa mot enskilda företags ageranden men inte mot strukturella problem som omfattar en hel bransch. Det betyder att man inte kan kräva att alla företag inom ett visst område slutar med ett beteende…

Konkurrensverket vill ha nya verktyg för att kunna ordna till en effektiv konkurrens, säger man. Vi säger att kapitalismen för länge sedan har passerat stadiet med småföretagens fria konkurrens – och någon tidsmaskin lär Konkurrensverket inte få tag på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.