Transport varslar om taxi- och busstrejk

FACKLIGT Efter att förhandlingarna strandat mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund har Transport varslat om strejk och blockad för taxi- och busschaufförer. Den första stridsåtgärden träder i kraft den 25 augusti.

Två krav som Transport ställt i avtalsrörelsen har varit ett tydligare lönesystem och en längre varseltid för schemaändringar. Ett tariffsystem ska premiera de som har arbetat som chaufförer under längre tid och på så sätt bidra till att locka folk till yrket och hålla kvar dem, medan en varseltid på 14 dagar för schemaändringar ska underlätta för chaufförerna att planera sina yrkes- och familjeliv.

Inget av detta har arbetsgivarna gått med på och därför varslar nu Transport om både strejk och blockad.

Blockaden, som bland annat riktas mot övertid, träder i kraft den 25 augusti och strejken, som kommer genomföras i tre omgångar á två dagar, påbörjas den 4 september. Strejken omfattar chaufförer i framför allt södra Sverige.

Tidigare under avtalsrörelsen har Transport säkrat lönesänkningsavtal i bland annat landets hamnar, genom att hinna före Hamnarbetarförbundet och teckna det första avtalet i branschen.

2 tankar på “Transport varslar om taxi- och busstrejk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.