Taxistrejk avblåst – avtal i hamn

FACKLIGT I mitten av augusti varslade Transport om strejk och blockad för bland annat taxichaufförer. Efter att man nu träffat en överenskommelse med motparten Biltrafikens Arbetsgivareförbund är stridsåtgärderna inställda.

Två krav som Transport ställt i avtalsrörelsen har varit ett tydligare lönesystem och en längre varseltid för schemaändringar. Ett tariffsystem ska premiera de som har arbetat som chaufförer under längre tid och på så sätt bidra till att locka folk till yrket och hålla kvar dem, medan en varseltid på 14 dagar för schemaändringar ska underlätta för chaufförerna att planera sina yrkes- och familjeliv.

Avtalet som nu tecknats har gått utöver industrins märke, som låg på lite över sju procents löneökning under de nästkommande två åren. De som fått störst löneökning i Transports nya avtal kan se fram emot en ökning på något över nio procent under samma period.

Om inget avtal hade träffats, skulle stridsåtgärderna trätt i kraft den 4 september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.