Matpriserna skjuter iväg uppåt igen

INRIKES Nu stiger matpriserna igen efter att ha stått stilla någon månad – det är bland annat olivolja, frysta grönsaker, falukorv och frukt som blir dyrare så det känns rejält. men priserna på mat har höjts på hela 20 procent av varorna, enligt Matpriskollens sammanställning av ordinarie priser på runt 43 000 artiklar hos de stora kedjorna.

Ulf Mazur, vd och grundare för den oberoende sajten Matpriskollen, tycker att butikerna inte har något val eftersom de drabbats av ökade kostnader för löner och hyror och leverantörerna förhandlar med tuffa tag. De kan ju inte sälja med förlust, säger han.

Då kan man läsa vad techentreprenören Jens Nylander fann när han gick igenom 1 272 Ica-handlares bokslut: marginalerna har förbättrats över tid, och  majoriteten av handlarna har en rörelsemarginal som ligger över branschsnittet. Dessutom har Ica-handlarna delat ut 21 miljarder kronor i vinster sedan 2015, och 6 miljarder av detta är extrautdelningar. Extrautdelningarna syns inte för vanligt folk – de sker på extra bolagsstämmor, och sedan analysen gjordes har Nylander hittat ytterligare 237 miljoner som deltas ut till aktieägare lite i skymundan på detta sätt.

När Nylander gjorde analysen visste man ännu riktigt hur det hade gått för alla ICA-butiker under 2022, men en del bokslut var klara och trenden var att det inte blev några drastiska försämringar – trots allt som sades om pandemi, krig och inflation. Man kan alltså konstatera att vanligt folk med krympande ekonomi betalade för grova vinster hos en av Sveriges matjättar.

Även COOP har ökat sin vinst under de senaste åren.

2 tankar på “Matpriserna skjuter iväg uppåt igen

  1. Det är mycket dyra äpplen! Och när arbetarna kräver reallöner får de höra att detta kommer att leda till mer inflation, medan subventionerna och krediterna till kapitalistiska företag, privata banker och militärindustrier aldrig berörs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.