Militärkupp i Gabon

UTRIKES I helgen var det val i det centralafrikanska landet Gabon, och den sittande presidenten Ali Bongo ansåg sig ha vunnit den högst ifrågasatta processen. Idag på morgonen meddelade dock militären i Gabons nationella tv-kanal att man tagit makten och att ”republikens institutioner ska upplösas”.

Gabons valkommission hade efter helgens val meddelat att Bongo vunnit en tredje mandatperiod med 64,27 procent av rösterna. Oppositionen menade att valresultatet byggde på bedrägeri och att oppositionens kandidat, Albert Ondo Ossa, hade vunnit. Bongo-familjen har styrt Gabon sedan början av 1970-talet. Nu säger sig alltså militären vilja frigöra landet från den enväldiga familjen och införa demokrati.

Gabon, som är rikt på olja och andra råvaror, har varit en fransk koloni och Frankrike har fortsatt stora ekonomiska intressen i landets oljeindustri. Frankrike har också en militärbas i landet och har haft ett stabilt samarbete med makthavarna i landet sedan självständigheten. Dessa har under nästa hela den efterkoloniala taiden varit Omar Bongo, den nuvarande presidentens far, och Ali Bongo.

Man spekulerar i att kuppen har ett samband med kuppen i Niger nyligen. Situationen i Niger är sammanlänkad med imperialistiska rivaliteter mellan USA-EU och Kina-Ryssland, då regionen har strategiska handelsvägar och rika mineralresurser, och utvecklingen i Gabon pekar i samma riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.