Översvämningar med nära en miljon evakuerade i Kina

UTRIKES Svåra regn har vräkt ned över Kina de senaste dagarna. Det är stormen Doksuri som svept norrut över Kina efter att ha drabbat Filippinerna och sedan äver Kinas sydligare provinser innan den nu nådde bland annat Peking. På 40 timmar fick den kinesiska huvudstaden den genomsnittliga regnmängd som är normal för månaden juli. 20 människor miste livet och 52 000 har evakuerats, i grannprovinsen har nio dött, och 800 000 människor evakuerats.

Det här kommer samtidigt som många länder som deltog i G2o-mötet i Indien förra veckan anklagar Kina och Saudiarabien för att förhindra diskussioner om klimatförändringarna, så att man inte kunde komma överens om något gemensamt uttalande. Skyfallen tas nu till intäkt för att Kina struntar i miljön.

Kina svarade kritiken med att säga att CO2-utsläppen per capita i USA fortfarande är större än de i Kina. De klimatvänliga åtgärder som diskuterades på G20-mötet var som vanligt minskningen av energi från fossila källor, vilket naturligtvis inte passar kolkraftverkens Kina och oljans Saudiarabien.

Ett annat sätt att diskutera alternativa energikällor är att notera att de trots enorma satsningar och ökningar av kapaciteten fortfarande bara utgör 20 procent av den totala energiproduktionen i världen – vilket alltså betyder att även användningen av den fossila energin har ökat i motsvarande takt. Och att energiförbrukningen ökar beror inte på något annat än kapitalismens behov av tillväxt för att få ut sin profit.

Därför rullar varorna på vägar istället för på räls, därför produceras saker som håller allt kortare tid, därför dränks mänskligheten i reklam och skräp, därför fungerar inte kollektivtrafiken som den borde och därför matas vi globalt med en ideologi som säger att konsumtion är detsamma som lycka.

Men det kan man inte förvänta sig kommer upp på G20:s agenda, förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.