Penicillinbristen förvärras

INRIKES Riktpunkt har tidigare rapporterat om att det saknas voissa medeciner – bland annat råder det brist på penicillin. Det har man ännu inte kommit till rätta med, och penicillinbristen fortsätter att förvärras.

Under sommaren har ännu en typ av vanligt penicillin, Kåvepenin, börjat bli en bristvara. Det är en medicin som används vid många infektionssjukdomar, och eftersom tillgången väntas bli ännu mer kritisk under hösten kan det bli problem under influensasäsongen.

”Det är åt helvete rent ut sagt. Kåvepenin är väldigt viktigt och bra för att kunna behandla vanliga infektioner som halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation, och dessutom borreliainfektion”, säger Rolf Gustafsson, docent och infektionsläkare i Stockholm.

Läkemedelsverket ser ingen förbättring under resten av året – hittills har patienter kunnat jaga efter sitt penicillin på olika apotek, men den lösningen kommer inte att räcka till framöver. På infektionsmottagningar skriver man nu ut onödigt stark antibiotika, som kan leda till att det utvecklas resitenta bakterier.

Att lämna över framställningen av viktiga mediciner till vinstdrivande företag är mycket olustigt. Det handlar främst om de nuvarande och framtida patienterna, om allas vår trygghet och om personalen inom vård och apotek som måste hantera en ökad belastning. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.