Svensk läkemedelsbrist med farliga följder

INRIKES Det råder läkemedelsbrist i Sverige, ofattbart nog. Bristen har rusat i höjden under det senaste året och resulterar nu bland annat i att det saknas vanligt penicillin. Det betyder att man ersätter penicillinet, som är ett gammalt och beprövat antibiotikum, med andra läkemedel som är bredare och starkare, fastän det inte behövs av medicinska skäl. Det här leder till ökad antibiotikaresistens , något som är en stor fara i framtiden.

Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, menar att bristen beror på det rådande världsläget   – det vill säga inflation, och höjda priser på energi och frakt. Även om alla kapitalistiska företag passar på att höja sina priser så mycket de kan med hänvisning till olika kriser, kan det antagligen också vara sant i en hel del fall. Man lägger om produktionen för att det blir mindre lönsamt att framställa vissa läkemedel, eller hela eller delar av fabriken kan råka ut för att bli stående stilla.

Nu införs sanktionsavgifter för företag som inte rapporterar kommande svagheter i produktionskedjan 2 månader i förväg till Läkemedelsverket. Avgiften ska som lägst ligga på 25 000 kronor, som högst på 100 miljoner kronor. En rapportplikt medför förstås inte att läkemedlet plötsligt materialiseras – vad det innebär är att läkemedlesverket får ett par extraveckor på sig att hitta alternativ, som inte nödvändigtvis är lika bra. Om alternativ finns, vill säga.

Svenska Diabetesförbundet har gjort en undersökning som visar att nära fyra av tio med diabetes i år har råkat ut för att deras medicin inte fanns på apoteket. Var tionde person av dessa är i nuläget helt utan utan medicin, eftersom läkemedlet inte kunde ersättas.  I undersökningen varnas för att detta leder till komplikationer från sjukdomen och att åtgärderna går för långsamt för de sjuka.  Samtidigt kan det läkemedel som det handlar om köpas utanför förmånssystemet – till fullpris får man förmoda.

Att lämna över framställningen av livräddande mediciner till vinstdrivande företag framstår  som mycket olustigt. Det handlar främst om de nuvarande och framtida patienterna, om allas vår trygghet och om personalen inom vård och apotek som måste hantera en ökad belastning. 

2 tankar på “Svensk läkemedelsbrist med farliga följder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.