Svalbard läcker ut växthusgasen metan

UTRIKES, KLIMAT Precis som överallt i världen blir det också varmare på den norska ögruppen Svalbard, Det låter kanske inte så extremt att temperaturen låg på 10 grader i genomsnitt under hela juli månad, och att man en dag kom upp i lite över 17 grader – med det är ändå den varmaste julimånad som någonsin uppmätts. Det betyder att glaciärerna smälter fortare än förut och frilägger den mörka markytan som drar till sig mer solljus och värme, och sedan är den onda spiralen igång.

Nu har forskarna också upptäckt att det finns stora lager av metan under det försvinnande ”locket” av glaciäris. När grundvattenskällor sedan bubblar upp till ytan släpps denna metangas ut. Eftersom metan är en mer kraftfull växthusgas än koldioxid är det riktigt dåliga nyheter – den globala uppvärmningen kommer att snabbas upp av de arktiska metanutsläppen. Och det här sker förstås inte bara på Svalbard, även om det är just där man utfört studien och där som utvecklingen har tagit ordentlig fart. Händelseförloppet drabbar eller kommer att drabba alla områden där polarisen drar sig tillbaka.

”Dessa källor är en betydande och potentiellt växande orsak till metanutsläpp”, säger Gabrielle Kleber, huvudförfattare till studien och verksam vid Cambridges institution för geovetenskaper. Hon anser att Svalbard ger oss en förhandstitt på hur kommande metanutsläpp kan påverka hela det arktiska området.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.