Vilka vill Venezuelas regering ge makten i kommunistpartiet?

UTRIKES De upprepade attackerna från den venezuelanska regeringen mot landets kommunistparti har lett till en dom, som helt enkelt överförde de officiella rättigheterna till namnet Partido Comunista de Venezuela (PCV) till en annan grupp. Riktpunkt presenterar här ledarna för denna grupp, vilket också gör det tydligt vilket mål regeringen haft – att eliminera oppositionen vänsterut och skapa ett regeringstroget ”kommunistparti”.

Nedan presenterar Riktpunkt de ledande personligheterna som ska leda det regeringstrogna ”kommunistpartiet”, som efter ett domslut i landets högsta domstol tilldelats makten i det officiella partiet och som försöker göra partiet till en svans efter det styrande PSUV. Ingen av dessa är medlem i partiet och bara två har någon gång varit det.

Henry Parra

Förklarades olagligen vara ”president” i Venezuelas Kommunistiska Parti av landets högsta domstol. Parra bröt öppet med PCV 2021 då han valde att stödja PSUV:s kandidat Freddy Bernal som guvernör i delstaten Táchira. Han har nyligen delat en video i vilken han medger att han arbetade för att underordna PCV:s kandidatur PSUV.

Sixto Rodríguez

Förklarades olagligt vara ”generalsekreterare” i PCV av högsta domstolen. Rodriguez övergav sitt medlemskap i PCV för över ett decennium sedan efter att PCV regionala kommitté i delstaten Carabobo beslutade att inte förnya hans ansökan till en vald position på grund av nepotism och tveksamheter i hur han hanterat partiets resurser.

Griseldys Herrera

Förklarades olagligt vara ”organisationssekreterare” i Venezuelas Kommunistiska Parti av högsta domstolen. Hon har aldrig varit medlem i partiet och är en aktiv tjänsteman i landets valmyndighet i delstaten Monagas. När angreppen mot PCV började var hon juridisk rådgivare till delstatsregeringen i Monagas, som kontrollerades av PSUV.

Robinson Garcia

Förklarades olagligt vara ”sekreterare för arbetet bland bönderna” av högsta domstolen. Han är inte medlem i Venezuelas Kommunistiska Parti utan var ledamot i kommunen Obispos i delstaten Barinas för partiet Somos Venezuela; Somos grundades av Nicolas Maduros regering och kontrolleras av ledningen i PSUV.

Carlos Figueroa

Förklarades olagligt vara ”administrations- och finanssekreterare” i PCV av högsta domstolen. Han har aldrig varit medlem i Venezuelas Kommunistiska Parti utan var borgmästarkandidat i kommunen Tomas Lander för partiet UPP89. Han har lagt sin offentliga kritik av regeringen åt sidan och försvarar nu Nicolas Maduros antifolkliga politik.

Johan Coraspe

Förklarades olagligt vara ”agitations- och propagandasekreterare” i PCV av högsta domstolen. Han är inte medlem i PCV utan har tidigare hört till Francisco de Miranda-fronten och senare till PSUV. Han är också tjänsteman vid valmyndigheten i delstaten Monagas.

Zolio Arostegui

Förklarades olagligt vara ”ideologisk sekreterare” i PCV av högsta domstolen. Medlem i regeringspartiet PSUV och arbetar nära med partiets politiska ledning i delstaten Monagas. I september 2022 skrev han under ett brev till Diosdado Cabello [vice president i PSUV], i vilket han krävde en juridisk intervention i PCV.

En tanke på “Vilka vill Venezuelas regering ge makten i kommunistpartiet?

  1. Detta är ett gult ”ledarskap”. Oscar Figuera kommer att fortsätta att vara PCV:s ledare från hemlighetsmakeriet. Det RIKTIGA PCV går under jorden. Detta är fjärde gången i dess nästan 100-åriga historia som PCV förbjuds: först under Gomez-diktaturen på 1930-talet, sedan under Perez Jimenez-diktaturen på 1950-talet och återigen under Punto Fijo-pseudodemokratin på 1970-talet. Detta gula ledarskap kommer att fungera som propagandister för Maduros diktatur, för att måla den i ”revolutionära” färger. Det kommer inte att fungera eftersom människor kan se skillnaden mellan propagandan och den sociala verkligheten med nyliberal åtstramning. Det verkliga PCV kommer att fortsätta att motarbeta regimen från hemlighetsmakeriet. Dess röst kommer inte att tystas. Den kommer att sändas från källaren och den kommer att höras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.