Biten av fiskar – ny, klimatrelaterad semesterupplevelse

KLIMAT Klimatnyheterna blir allt mer spektakulära och bisarra – just nu handlar det om små fiskar som biter folk som badar runt turistorten Alicante i Spanien. Det extremt varma septembervädret anses bära skulden till att oblada meranura, en havsrudefisk och abborrsläkting, tuggar på turisterna.

Fler än 15 badgäster söker dagligen vård efter att de bitits av de små fiskarna. De dras till födelsemärken, vårtor eller små sår på huden, vilket förstås är en obehaglig upplevelse. Efteråt kan man se tydliga märken efter de små tänderna…

Helt nytt är inte fenomenet, men det har fått mycket större utbredning i år, vilket experterna menar beror på de höga vattentemperaturerna. I vattnet ligger värmen på mellan 29 och 30 grader, och det stimulerar fiskarnas metabolism och behov av mat, menar Alfonso Ramos, en forskare vid Spaniens marinvetenskapliga departement.

I år har de också kommit närmre stränderna än vanligt. De har antagligen förmerat sig så pass i värmen att de givit sig av till nya jaktmarker och de är inte rädda av sig – därför simmar de inte bort från folk. 

Finns det nåt att göra? Ja, man kan undvika att ha på sig glitter och bling i böljorna, det drar nämligane till sig diverse bitande fiskar. Det mer långsiktiga alternativet är naturligtvis klimatkamp…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.