JAS Gripen till Ukraina?

INRIKES Att Sverige redan har skänkt krigsmateriel och vapen till Ukraina för miljardtals kronor är ingen nyhet. Det som nu står på tur är jaktplanet JAS Gripen, som de flesta riksdagspartierna vill se flyga för Ukraina. Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna var först ut med att ställa sig bakom exportplanerna, men även Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har nu anslutit till skaran som anser att Sverige står bergsäkert som motståndare till Rysslnad i kriget.

– Vi kan inte låta Ryssland vinna. Jas Gripen skulle göra stor skillnad för Ukraina, sa Magdalena Andersson på en pressträff , och både Liberalerna och kristdemokraterna talar om att lyssna på vad Ukraina har för behov.

Socialdemokraterna och även flera andra partier vill att Sverige ska vara medlemmar i NATO innan det blir några flygplan till Ukraina. Naturligtvis:  ska man satsa hårt i kriget vill man också vara med i den militärallians som man stöder genom sina bidrag och få en garanterad del av vinnarens marknadsandelar, investeringsmöjligheter, råvaor och transportrutter.

Moderaterna håller sig avvaktande – inte för att de har några dubier om på vilken sida man ska stå i det för tillfället pågående imperialistiska kriget, utan för att man vill se ett välrustat Sverige som kan delta i kommande och mera generalla krig där Sveriges kapitalister har intressen att försvara. Man kan förmoda att Sverigedemokraterna tiger av samma skäl ännu så länge.

Det är en sorglig samling imperialistlakejer som sitter i Sveriges riksdag. Ordet kan kännas lite daterat – men vad ska man annars kalla de partier som springer kapitalets ärenden samtidigt så ofta och fort de bara kan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.