Franska fackföreningar på Tour de France för hälsan

FACKLIGT, UTRIKES På måndag 11 september kommer fler än 50 fackföreningar, andra sammanslutningar och politiska organisationer i Frankrike att formelt öppna Tour de France för hälsan  (Tour de France pour la Santé). Deras aktion är en protest mot de ytterligare nedskärningar av hälso- och sjukvård samt inom socialförsäjkringssystemet som Macron-regeringen aviserat.

Debatter och demonstrationer är planerade för städer som Lille, Toulouse, Rouen och många fler. Man protesterar mot budgetnedskärningarna som lett till sämre förhållanden på sjukhus och vårdhem och snabbt närmar sig en kritisk brytpunkt – något som främst drabbar patienter och vårdarbetare. Ökade statliga avgifter på mediciner, fler karensdagar vid sjukdom för att få ner sjukskrivningarna ännu mer, minskad ersättning vid tandvård och neddragning av vård för papperslösa är annat som man mobiliserar mot, liksom nedstängning av lokala vårdinstanser som BB-avdelningar.

Läget inom vårdsektorn har redan orsakat lokala protester, med organisatörerna bakom Hälsans Tour de France menar att aktionerna måste samordnas nationellt för att ge effekt.  Nu planeras därför lokala plattformar för diskussioner av problemen, något som ska kompletteras med offentliga möten och demonstrationer – samt med nyheten ”militant picknick”, avsedd att locka ett brett spektrum av befolkningen till kamp mot Macrons sparbudget.

En tanke på “Franska fackföreningar på Tour de France för hälsan

  1. Här i Sverige går dock Svenskt Näringslivs och den borgerliga politiken i allmänhet igenom utan några som helst protester, demonstrationer eller strejker. Det borgar socialdemokratin för och hela den sossestyrda fackföreningsrörelsen.

    Arbetande människor, främst inom fackföreningen borde betänka att borgerlig politik förblir borgerlig även när den framförs av socialdemokratin.
    Socialdemokratin har förståeligt nog gömt undan klasskampen för att bevara klassamhället och staten i kapitalismens händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.