Kommunisterna går framåt i Norges kommun- och fylkesval

UTRIKES Den 11 september var det kommun- och fylkesval i Norge, där man alltså valde de representanter som ska sitta i kommunstyrelser och fylkesting (ung. motsvarighet  till regionstyrelser i Sverige). De stora vinnarna som medierna skriver om var högerpartiet Höyre och de stora förlorarna var Arbeiderpartiet, socialdemokraterna. Men det sker också betydligt mer uppmuntrande saker än maktskiften bland kapitalismens stödpartier bland väljarna i Norge!

Norges Kommunistiska Parti kan nämligen nu presentera de slutgiltiga valresultaten för kommunvalet i Bergen – efter att det visat sig att kommunen hade räknat fel på 300 röster för kommunisterna!  Men även med den nedjusterade räkningen betyder det att NKP fått 183 röster i Bergen, och det är en fördubbling förhållande till kommunvalet 2019 och en fyrdubbling jämfört med Stortingsvalet 2021! Nu frågar man sig förstås hur det är möjligt att kommunen räknade fel så grovt på förhandsrösterna, och väntar på ett klargörande.

I Oslo fick NKP 398 röster, i Trondheim 157 och i Kristiansand 101. Totalt fick NKP därmed 839 röster i kommunvalet i de fyra kommuner där man hade en vallista. Agder var det enda fylket där partiet ställde upp och där fick man 163 röster. Små tal kan man tycka, säger NKP – men vill påminna om att NKP totalt bara fick 301 röster i Stortingsvalet 2021, så det är en rejäl framgång. Kampen fortsätter, säger de norska kamraterna och välkomnar  till partiet de många nya kommunister som under valkampanjen fått kunskap om NKP:s politik.

Riktpunkt , SKP och SKU gratulerar de norska kamraterna till resultatet och önskar fortsatt god kamp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.