Fjärrvärmen stiger i pris med upp till 30 procent

INRIKES Elpriset på fjärrvärme väntas nu stiga. Flera bolag höjer priserna med 25-30 procent i år, enligt Sveriges Radios Ekot. Elproducenterna menar att prishöjningen beror på ökat pris på det som eldas i fjärrvärmeverken. Redan förra året höjde eljätten Eon sina priser på fjärrvärme med 20 procent, men tvingades ändra till en höjning på 13 procent efter klagomål.

Peter Bäckström, vd på fjärrvärmeleverantören Nevel, menar att prisökningarna är en del av den energikris som fortfarandet pågår. Han hänvisar till mycket dyrare priser på flis och annat skogsbränsle som används för fjärrvärmeproduktionen. I vissa fall har priset på utgångsmaterialet ökat med upp till 70-80 procent. 

Och Eons vd sade i januari i år, efter konflikter om prishöjningar i Malmö, attt andra lösningar än fjärrvärme i slutändan blir ännu dyrare för kunderna, så det är bara att acceptera…

Flera av ärendena utreds nu av Konkurrensverket, rapporterar Ekot. Flera kunder har nu ansökt om medling i Fjärrvärmenämnden, något som tillfälligt kommer att frysa höjningen av priserna. Någon långsiktig lösning är dock inte detta – fjärrvärmebolagen har en monopolställning på marknaden och kan till sist sätta de priser de önskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.