Längre straff, hårdare repression och fler fängelseplatser

INRIKES Kriminalvården får ytterligare 1,5 miljarder kronor nästa år och fyra miljarder mer 2025.  Bland annat ska fängelse- och häktesplatserna utökas och på sikt ge 4 000 ytterligare platser. Förslaget presenterades i regeringspartiernas och Sverigedemokraternas gemensamma höstbudget, och pengarna läggs på det beräknade anslaget på närmare 14 miljarder kronor.

Ändå tror Kriminalvården att det blir svårt att klara uppdraget framöver, eftersom takten i de kriminalpolitiska förändringarna är så hög. Därför har regeringen nu gett dem i uppdrag att ta fram ytterligare en utbyggnadsplan, och Jimmie Åkesson talar om ännu mer ekonomisk förstärkning i framtiden. Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren säger till Ekot att man fått alla de medel man begärt och nu får möjlighet att fortsätta den historiskt stora expansion som pågår.

Längre straff och starkare repression är som alltid den borgerliga statens svar på problem som utanförskap, arbetslöshet, undermåliga skolor, papperslösa flyktingar och segregerade områden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.