Putins parti stor segrare i ryska regionalval

UTRIKES Putins parti Enade Ryssland har vunnit stort i alla de regionala val som hållits i landet den 10 september. Även de fyra ockuperade provinserna i Ukraina har organiserat val och även där vann Enade Ryssland stort. Anklagelser om valfusk har dock förekommit och flera kandidater förhindrades att ställa upp.

I de fyra ockuperade ukrainska regionerna kunde Enade Ryssland vinna valet med över 70 procent, vilket också är ungefär vad man vann med i nästan alla de övriga regionerna också. I Moskva vann den Putin-allierade kandidaten Sergej Sobjanin med över 75 procent av rösterna.

I två av regionerna, Orjol och Chakassien kunde dock det nationalistiska kommunistpartiet RFKP utropa sig som segrare – värt att påpeka är dock att Enade Ryssland inte hade någon kandidat i endera provinsen. I Orjol utsågs guvernören, som är medlem i RFKP, av Putin 2017 och har därefter vunnit alla val med över 80 procent av rösterna och i Chakassien lades Enade Rysslands kandidat in på sjukhus, varpå han drog sig ur valet.

Kritik har dock riktats mot genomförandet av valet, framför allt mot att Ryssland genomfört ett val i de ockuperade regionerna i Ukraina, men också för att det system med elektronisk röstning som finns i Moskva och som rullats ut i resten av regionerna är omöjligt att övervaka.

I många regioner var valdeltagandet lågt, såsom i Smolensk där 34 procent av befolkningen röstade och Kalmuckien, där 42 procent deltog i valet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.