Tidöpartierna: svenska intressen ska gynnas i biståndspolitiken

INRIKES Under hösten kommer Tidöpartierna att presentera en helt ny biståndspolitik. Den kommer att fokusera på Ukraina och vårt ”europeiska närområde” och den ska gynna svenska intressen på ett tydligt sätt. Svensk utrikeshandel ska bli en viktigare del av biståndspolitiken, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Regeringen vill i samma andra dra in utvecklingsbistånd till länder som stöder Ryssland i kriget med Ukraina. Utvecklingsbistånd handlar om att ge länder möjlighet till långsiktig utveckling, och ges till ungefär 40 % genom FN. Resten är bilateralt stöd till 36 länder i Afrika, Asien, Latinamerika och Europa. Det är gott om honnörsord i SIDA:s beskrivning av det här stödet:  man sätter fokus på teman som till exempel demokrati, jämställdhet, klimat och fredliga och inkluderande samhällen, allt för att bekämpa fattigdomen.

Nu kan man lägga till att man fokuserar på en korrekt politisk hållning, eftersom utvecklingsbiståndet ska begränsas till länder som står på rätt sida i de imperialistiska blockens maktkamp. Riktpunkt har redan tidigare pekat på en omfördelning av biståndet från de extremt fattiga till de mindre fattiga och mer politiskt användbara.

”Det ligger såklart i vårt intresse att vi jobbar med länder som inte undergräver den globala ordningen, som inte undergräver vår egen säkerhetspolitik”, säger Johan Forssell. Och där talar han ju klarspråk: den globala ordning som gynnar den svenska imperialismen måste försvaras av kapitalets stat. Det handlar inte så mycket om bistånd kan man tänka, utan mer om strategisk geopolitik. Han tillägger att det inte gäller humanitärt stöd – sådant som ges vid katastrofinsatser och som kan vara bra för den svenska kapitalismens image.

En tanke på “Tidöpartierna: svenska intressen ska gynnas i biståndspolitiken

  1. …vi kan också dra oss till minnes hur socialdemokraterna uttryckligen ville använda sina ambassader runt om i världen för att ”demokratisera”/ undergräva andra länders och staters politiska ledningar.
    Desamma socialdemokrater som tillsammans med Carl Bildt och hela den härliga borgerligheten stod i Kiev och hejade på den olagliga statskuppen. När deras konststycke lyckades, fascisterna kommit till makten och tilläts gå bärsärkargång mot kommunister hade demokratin plötsligt infunnit sig….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.