Manuell manipulering bakom kommunisternas förlorade röster i Norge?

UTRIKES De norska kommunisterna i NKP frågar sig idag hur det kan komma sig att de förlorade över 60 % av sina röster i Bergen inom 24 timmar efter att det första valresultatet tillkännagavs.

Även tidningen Bergens Tidende rapporterar om den mystiska felräkningen, där NKP förlorade 288 röster inför den slutliga sammanräkningen, och vill veta vad som gick fel. Miljöpartiet fick i samma slag 333 fler röster… och det har fått läsare att kommentera om det kanske ligger någon sorts ”manuell hjälp” bakom det ändrade röstetalet.

Man kunde ha hoppats på en ny räkning av rösterna – detta eftersom det var fler än NKP (som den borgerliga staten förstås inte bryr sig särskilt mycket om) som tyckte att valresultatet var egendomligt. Röstetalet för Bergenslisten och Venstre blev nämligen otroligt jämnt, och skilde sig bara med tre röster. Dessa tre röster gav sedan ett extra mandat till Venstre, men någon omräkning blir det inte, säger Valstyrelsen.

För den som inte vet: Bergenslisten är ett lokalt enfrågeparti om inte vill ha spårväg i en historisk stadsdel och Venstre är ett socialliberalt parti som på ett ungefär motsvarar det svenska Folkpartiet.  Valets vinnare i Bergen är högerpartiet Høyre.

En tanke på “Manuell manipulering bakom kommunisternas förlorade röster i Norge?

  1. …och jag som trodde att alla ”patentdemokrater” objektivt respekterade valordningen… hmmpf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.