Die Linke splittras – Sahra Wagenknecht vill grunda nytt parti

UTRIKES Ett tiotal ledamöter från vänsterpartiet Die Linke i det tyska parlamentet har lämnat sitt parti med avsikt att grunda ett nytt. De leds av Sahra Wagenknecht, som tidigare lett Die Linkes parlamentsgrupp.

Enligt Wagenknecht och hennes allierade själva, så handlar det om att bygga upp en verklig opposition mot den politik som förs av regeringen. Die Linke har inte kunnat vara den oppositionen, menar man, och skriver att partiets ”fokus på urbana, unga och aktivistiska miljöer driver bort våra traditionella väljare.” Wagenknecht riktar också stark kritik mot den ”oreglerade invandringen” och de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, som skurit av Tyskland från billig energi. Hon tar också sikte på den gröna politiken och vad hon kallar ”den blinda eko-aktivismen”.

För att lägga grunden för ett nytt parti har Wagenknecht och hennes medhjälpare redan grundat en ny förening, Förbundet Sahra Wagenknecht – för förnuft och rättvisa. Ur denna förening ska senare det nya partiet bildats. Detta har kallats en ”One-woman show” och kritiserats för att vara en ”ego-tripp”.

Samtidigt visar det sig att uppemot 20 procent av den tyska befolkningen kan tänka sig att rösta på Wagenknechts nya parti. Framför allt kan hon räkna med röster i de östra delarna av landet, där 32 procent säger sig kunna tänka sig rösta på ett sådant parti.

Politiska konsekvenser

På grund av partiets breda populistiska politik ser bedömare risker för både vänster- och högerpartier. Genom sin invandringsfientliga politik finns det risk att det nya partiet kan ta röster och stöd från det högerextrema Alterantive für Deutschland (AfD) och partiets avdelning i Brandenburg säger att man räknar med ett minskat stöd för AfD i de östra delarna av landet i de kommande regionala valen.

Med 12 parlamentariker som lämnar partiet förlorar Die Linke ungefär en tredjedel av sina representanter i det nationella parlamentet och på flera ställen hotar en splittring Die Linkes framtid. I Brandenburg fick partiet åtta procent i det senaste regionvalet och i samma region har 44 procent av befolkningen förklarat sig vara positiva till ett nytt parti, lett av Wagenknecht. Det gör Die Linkes framtid i Brandenburg oviss.

Kommer splittringen vara till hjälp för Tysklands folk?

Ett nytt parti av det slag som Wagenknecht och hennes allierade avser grunda kommer inte erbjuda något alternativ för vanliga människor i Tyskland, utan kommer nödvändigtvis att bli ytterligare ett systemparti, som kommer att hålla en viss del av befolkningen kvar inom ramen för kapitalismen med hjälp av illusioner om att det skulle gå att nå verklig förändring inom systemet.

När människor i högre utsträckning förlorar tron på det parlamentariska systemet och på de partier som är representerade där, blir det också nödvändigt med nya partier som kan komma med färska illusioner. Detta är också den roll som Wagenknechts parti kommer att spela. Genom en kombination av traditionell höger- och vänsterpolitik kommer man eventuellt lyckas locka till sig en viss del av befolkningen och deras röster men man kommer göra det på grundval av traditionell systempolitik, där man lånat från olika håll.

Med andra ord, det är gammalt innehåll i en ny förpackning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.