Dubbelt så vanligt med extremt vinterväder på båda sidor Atlanten samtidigt

KLIMAT Vädret på båda sidor Atlanten är ofta synkroniserat och nu har forskare från Uppsala universitet undersökt förändringar i extremväderhändelser som sker samtidigt på båda sidor Atlanten. Slutsatsen är att de är dubbelt så vanliga idag som för 50 år sedan.

Bakgrunden till att extremväderhändelser som mycket sträng kyla eller stora mängder nederbörd sker allt oftare finns i förändringar i jetströmmarna. Med dessa menar man snabba atmosfäriska vindar som blåser i bestämda mönster på ungefär 11 kilometers höjd. Forskarna upptäckte att vissa svängningar i dessa vindar ökade i frekvens, vilket man tror hänger ihop med ökningen av extremväderhändelserna.

Under 50-talet inträffade sådana här samtidiga extremväderhändelser en gång om året men nu sker det i genomsnitt två gånger per år. Samtidigt som den extrema kylan och den ökande nederbörden blir mer kännbar i norr menar forskarna att det också leder till ovanlig värme och torka i andra regioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.