Extremhögern valvinnare i Schweiz

UTRIKES Det högerextrema partiet Schweiziska folkpartiet är den tydliga vinnaren i det schweiziska parlamentsvalet som ägde rum i helgen. Nio nya mandat blev det och samtidigt förlorade de två gröna partierna i landet sammanlagt elva mandat.

I valet 2019 såg det mer eller mindre omvänt ut – då åkte Schweiziska folkpartiet (SVP) på en liknande smäll som de gröna nu fick sig, medan de gröna partierna kunde vann 26 mandat tillsammans. Nu har pendeln alltså svängt och de högerextrema fått ytterligare vind i seglen, vilket fått SVP:s ledare Marco Chiesa att förklara att nu väntar ”mindre politisk korrekthet” och ”omfattande reformer”, vilka kommer genomföras i koalition med Centerpartiet, som blev tredje största parti.

För andra gången i partiets historia blev också Schweiziska arbetarpartiet utan mandat. Partiet bildades under Andra världskriget som en front för det förbjudna kommunistpartiet och kom därefter att helt ersätta det. Partiet är medlem i Europeiska vänsterpartiet och går knappast att skilja från andra vänsterpartier i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.