Den palestinska och israeliska arbetarklassen har en gemensam fiende: kapitalismen

KRÖNIKA  – B. Netanyahus regering är en fiende inte bara till det palestinska folket, utan också till Israels folk självt.

Jag var med på demonstrationen i Stockholm om Palestina. Jag delade SKP:s uttalande om starkare solidaritet, om mera stöd för Palestinas folk, med tusentals människor som fyllde Sergels torg till bristningsgränsen. De flesta som kom var Palestinier.

Det var gamla och unga och folk med barnvagnar som ropade att ockupationen ska ta slut, att Palestina ska få tillbaka förfädernas land och bilda sitt eget land.

Man ska fortsätta samlas, demonstrera och marschera för Palestinas rätt över hela världen och i Sverige.  Det var en demonstration fylld av känslor: sorg, ilska, men också optimism och beslutsamhet. Många palestinier med små foton i händerna sörjde vänner och släktingar som dödats av Israels bomber och missiler.

Man var arg på den svenska regeringen som stödjer Israel i detta blodbad.

-Vakna Sverige! ropade man.  Man var förbannad på den högerextrema, rasistiska regimen i den israeliska staten, som slaktar barn, kvinnor och gamla, bombar skolor, sjukhus och kyrkor. Man var optimistisk om att Palestina lever, kämpar och ska vinna. Man ropade om frihet åt Palestina. Man hyllade Palestinas kamp.

Jag förstår det palestinska folkets reaktion och reaktionen hos alla som var med på demonstrationen. Blodbadet i Mellanöstern började inte den 7 oktober. De senaste veckornas händelser har i årtionden legat och grott på grund av den enorma orättvisan som det palestinska folket har upplevt.

Det som inte kom fram i demonstrationen var imperialismens ansvar i form av USA, NATO och EU som gynnas av ett stabilt och starkt Israel i området och som har backat upp Israels aggression och ockupation i flera decennier.

Inte heller att Palestinas sak blir en spekulationsarena för de annars reaktionära krafterna som Turkiet och Iran, och bakom dessa för Ryssland och Kina som hycklande ”stödjer” Palestina medan FN har varit alldeles tyst när Palestinas folk massakreras i årtionden.

Och det som inte heller fick utrymme i demonstrationen och i talarnas anföranden var att den högerextrema, rasistiska regimen i den israeliska staten, som står bakom slaktaren B. Netanyahus regering, är en fiende inte bara till det palestinska folket, utan också till Israels folk. Att denna regering tar arbetarfientliga beslut och försöker tysta de ”störande” rösterna som tex. Israels kommunistiska parti och Hadash som talar om fredlig samexistens mellan judar och araber.

Det israeliska folket lider också under staten Israel, under den reaktionära Netanyahu-regeringen, som ständigt drar in dem i krig och massakrer mot grannfolken och därmed gör folket till offer för en allmänt barbarisk politik.

Som sagt är förutsättning för fred i Mellanöstern skapandet av en oberoende och suverän palestinsk stat. Det nödvändiga kravet är en tvåstatslösning med 1967 års gränser, tillbakadragandet av israeliska trupper från de ockuperade områdena, att alla fängslade frisläpps och flyktingarna kan återvända till sina hem.

Min förhoppning är att det rättvisa kravet ska få mening och värde när det åtföljs av kampen för social befrielse.

Att de krafter inom det palestinska och det israeliska folket som kämpar emot ockupationen också ska kämpa mot det inhemska etablissemanget för att få ett permanent slut på kriget och eländet!

 

Panos Alepliotis

 

 

2 tankar på “Den palestinska och israeliska arbetarklassen har en gemensam fiende: kapitalismen

  1. Israels kommunistparti har varit aktivt sedan 1919. Det är ett av de äldsta kommunistpartierna i Mellanöstern. Sedan konflikten började har CPI intagit ståndpunkten att barnaskötaren Netanyahu är ansvarig för våldet. De påpekar också att Netanyahu använder konflikten för att avleda uppmärksamheten från sin antidemokratiska ”reform” av rättsväsendet (som delvis genomfördes för att hindra åtal mot hans person för korruption). Det var den utlösande faktorn för massiva protester mot regeringen under första halvåret 2023. Netanyahu är en folkmordsbenägen och korrupt opportunist. En schakal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.