Regeringen mörkar skiljelinjen mellan antisionism och antisemitism

INRIKES Den sionistiska staten Israel bombar Gaza och förbereder en markoffensiv – hittills har tusentals palestinier dödats. Och det är viktigare än någonsin att hålla isär antisionism och antisemitism, för i krigets skugga frodas sammanblandningen.

Nu senast rapporteras från den ryska delrepubliken Dagestan att ett hundratal personer arresterats efter att de stormat flygplatsen. De försökte söka efter judar på ett flygplan från Tel Aviv och ägnade sig åt vandalisering på flygplatsen. Innan det hela var över hade omkring 20 personer skadats.

Också i Sverige ökar antisemitismen efter Israels krig mot Gaza och polisen bedömer situationen som allvarlig. Det är inte första gången. ” Så fort den israelisk-palestinska konflikten eskalerar så leder det till en ökad antisemitism i Sverige och i andra delar av världen. Det skedde 2009, samma sak hände 2014 och tyvärr ser vi samma mönster upprepa sig i dag”, säger Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo som granskar rasism och främlingsfientlighet i Sverige. Han säger också att det förekommer uppmaningar att döda judar på sociala medier, och att man där använder sig av ett mycket grovt språkbruk.

Antisionistiska demonstranter avvisades från demonstration mot judeförföljelser

Den svenska regeringen gör under tiden sitt bästa för att sudda ut skiljelinjen mellan antisionsim och antisemitism. När utrikesminister Tobias Billström (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) var på plats på en manifestation i Malmö  och, som de sade, visade sitt stöd för den judiska befolkningen i Sverige, avvisades samtidigt en grupp demonstranter med palestinska flaggor och plakat som försökte ansluta för att de ville uttrycka sitt stöd för judar och sin ilska mot den israeliska, sionistiska staten. Utrikesministern bar judisk kippa vid tillfället, men vi lär inte få se honom med muslimska förtecken – han hade inte tid att besöka den muslimska församlingen. 

Signalen är tydlig. Krigets religiösa och etniska aspekter får karaktären av orsakssammanhang och den ekonomiska, imperialistiska dimensionen mörkas effektivt när borgerligheten tar över försvaret av judar och judendom samtidigt som de försvarar staten Israel – Billström tycker ju som bekant att Israels svar på Hamas  attack var helt okej: ”proportionerligt” kallar han det när tusentals människor dödas, sjukhus bombas och miljoner fördrivs från sina hem.

Borgerligheten får inte ha monopol på analysen av kriget och göra försvaret mot antisemitism till ett rättfärdigande av Israels brutala krig. Naturligtvis får protester mot den sionistiska staten Israel aldrig likställas med att ägna sig åt judehat eller förfölja judar. Även Israels befolkning drabbas av sionismens krigshets och förtrycket från de egna imperialisterna – även Israels befolkning, judar och andra, förtjänar ett liv i fred och utan förföljelse. Låt oss försvara detta, istället för att gå i sionisternas och imperialisternas fälla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.