Attack mot synagoga i Dagestan – ett i raden av antisemitiska hatbrott i området

UTRIKES Minst 19 personer omkom när två kyrkor och en synagoga attackerades i den ryska delrepubliken Dagestan, rapporterar statliga ryska medier. Flera misstänkta gärningsmän ska också ha skjutits ihjäl.

Runt kl. 18 lokal tid igår avlossade beväpnade män skott mot två ortodoxa kyrkor och en synagoga i Dagestan. Synagogan är belägen i staden Derbent och fattade eld i samband med attacken. Flera poliser ska ha dödats i attackerna och flera personer har skadats. Även en 66-årig präst ska ha dödats. Ungefär samtidigt besköts en polispostering i delrepublikens huvudstad Machatjkala.  Det är osäkert om och hur händelserna i Derbent och Machatjkala är relaterade till varandra. 

I oktober fick flera antisemitiska aktioner i Dagestan och i delrepubliken Kabardinien-Balkarien internationell uppmärksamhet. Ett hotell attackerades efter att det spridits ett rykte om att irsraeler bodde där. Tidigare stormades också flygplatsen i Machatjkala dit ett flygplan från Israel var på väg. I  ett judiskt kulturcenter i delrepubliken Kabardinien-Balkarien angreps också, och på husen klottrades ”död åt judarna”.

Även i Sverige har hatbrott mot judar och muslimer ökat, och vad gäller judehat är det viktigare än någonsin att skilja på antisemitism och antisionism – kommunisterna motsätter sig naturligtvis varje form av diskriminering eller förföljelse på basis av religion eller etnicitet, vare sig det sker i Sverige eller utomlands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.