SKP överklagar valresultatet

PARTIET Det svenska valsystemet är utformat för att missgynna de små partierna, skriver SKP i ett uttalande. Bland annat därför överklagar man valresultatet. Riktpunkt publicerar hela uttalandet nedan.

Sveriges Kommunistiska Parti har nått det bästa valresultatet i ett nationellt val sedan 25 år tillbaka. I så gott som alla landets regioner går partiet framåt och attraherar nya röster, vilket visar att kommunismens idéer inte är utdöda, utan fortsätter att finna en jordmån att växa i.

Det svenska valsystemet är dock utformat för att förhindra detta. Små partier missgynnas kategoriskt genom att de själva behöver betala för och distribuera sina valsedlar, vilket sätter både logistisk och ekonomisk press på dem. Med andra ord, så behöver vi besöka varje enskild vallokal för att personligen leverera valsedlar. Detta öppnar också upp för ett omfattande sabotage, där väljare enkelt kan plocka bort valsedlar eller gömma dem, utan att vi har förutsättningar att fylla på med nya valsedlar.

För ett litet parti tar detta stora resurser i anspråk, som annars hade kunnat ägnas åt faktiskt politiskt arbete.

Eftersom det dessutom i praktiken saknas ett enhetligt förhållningssätt gentemot de mindre partierna, varierar också bemötandet mellan vallokalerna, vilket leder till frustration och ibland konflikter, till och med våld från valförrättare, vilket vi erfarit under detta val.

Valsystemet är med andra ord utformat för att bevara de stora systempartiernas makt och förhindra varje utmanare. Till skillnad från de små partierna får systempartierna inte bara tiotals miljoner i partistöd från staten, utan de får också sina valsedlar både bekostade och distribuerade av staten, till alla valdistrikt i landet.

– Vi har gjort vårt bästa val på länge och varje röst ligger oss varmt om hjärtat, men vi kommer inte undan det faktum att det svenska valsystemet är djupt odemokratiskt och är utformat för att gynna de stora systempartierna, vars syfte är att garantera kapitalet politisk stabilitet, förklarar Andreas Sörensen, partiordförande för Sveriges Kommunistiska Parti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.