Fånge bands fast på militärbil av israeliska soldater

UTRIKES På sociala medier har man kunnat se ett videoklipp från Jenin på Västbanken, där en skadad palestinsk man ligger fastbunden på motorhuven till en israelisk militärjeep som rullar fram på en gata och förbi flera ambulansfordon. Nyhetsbyrån Reuters har kunnat verifiera platsen där videon spelades in genom att man jämfört bilden med andra verifierade bilder. Ögonvittnen har också för Reuters bekräftat både datum och mannens identitet.

Mannen blev skjuten i benen och handen under en israelisk räd. De israeliska soldaterna tog därefter fast honom, spände fast honom på motorhuven och körde i väg, uppger vittnena.

Soldaterna bröt sedan mot militärens uppförandekod när de spände fast honom på bilen, säger nu den israeliska militären i en kommentar och rapporterar att mannen fördes till sjukhus för vård efter händelsen. Det som hände ska utredas, säger man vidare.

Utredningar av den israeliska arméns IDF brott tenderar dock att ge dåliga resultat. Ett exempel är den så kallade ”mjölmassakern” där fler än 100 palestinier som dödades och 760 skadades när de väntade på livsmedlesutdelning i Gaza stad. Enligt vittnesuppgifter besköts folkmassan av israeliska soldater. Olika nyhetsbyråer, däribland CNN,  har gjort egna kartläggningar, där det visar sig att det videomaterial som Israel släppt från händelsen är klippt och ofullständigt. Utredningen pågår, säger Israels militär.

Ett annat är den kraftiga brand som utbröt efter ett israeliskt flyganfall nära ett tältläger väster om Rafah den 26 maj. Minst 45 personer dödades och långt över 200 skadades. Fruktansvärda bilder från eldhelvetet spreds på internet, men enligt IDF:s påföljande utredning agerade militären i enlighet med internationell lag, eftersom man riktade angreppet mot två högt uppsatta befälhavare inom Hamas. Den 3 juni hävdade sedan Israel att de trodde att inga civila befann sig i området.

Man kan göra listan betydligt längre, men det står självfallet klart att IDF aldrig kommer att ge någon enda palestinier rättvisa. Det kan bara det palestinska folket självt göra, med hjälp av internationell solidaritet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.