Kaos runt hjälpsändning i Gaza – över hundra dödades av israelisk militär

UTRIKES I vad som nu kallas för ”mjölmassakern” dödades runt etthundra personer när de väntade på att få livsmedel i det svältande Gaza. Flera hundra skadades också när de israeliska styrkorna som öppnade eld mot folksamlingen.

Representanter för sjukhuset Al-Awda i Gaza hade under torsdagen tagit emot 161 patienter, varav de flesta med skottskador. Över 70 döda togs emot på Al Shifa-sjukhuset  i Gaza City under torsdagen, och fler än 200 personer vårdades där på fredagen, däribland många skottskadade, uppger FN-personal på plats. Även barn fanns bland de skadade.

Problemen på sjukhusen är stora efter att de stormats av militären och utrustning förstörts. Man saknar exempelvis operationssalar och på Al Shifa kan man bara ge första hjälpen i nuläget.

CNN rapporterar att människor hade samlats runt lastbilarna med förnödenheter som just anlänt till Gaza City. Därefter startade israelisk militär att skjuta, och när människor och lastbilar desperat försökte lämna platsen dödades flera som kördes på. En lokal journalist i Gaza berättar också att det kaos och tumult som rapporterats började först efter israelisk skottlossning.

Den israeliska militären (som hävdar att man skjöt ett tiotal personer efter att de varit hotfulla) har släppt ett  videoklipp . Detta har emellertid redigerats och klippts ihop av flera sekvenser, det saknar ljud och stunden innan människor börjar springa från lastbilarna finns inte med. I videoklipp som publicerats av Al Jazeera hör man skottlossning.

Tanken att svältande människor skulle uppträda så hotfullt mot ockupanterna att de måste skjuta in i folkmassan är naturligtvis absurd. Troligare är att det som hände på något sätt är kopplat till de pågående förhandlingarna om vapenvila och/eller samtalen mellan Hamas och Fatah i Moskva.

EU:s utrikeschef Josep Borrell och Frankrikes president Emmanuel Macron fördömer Israels militär efter dödsskjutningarna. Men när FN:s säkerhetsråd röstade om ett gemensamt uttalande, där Israel skulle ha anklagats, blockerade USA som vanligt omröstningen. EU återupptar nu hjälpsändningarna till UNWRA – men den svenska regeringen avvaktar fortfarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.